Spatadertherapie

Wat zijn spataderen?

spatader1Spataderen zijn verwijde aderen, die meestal in de benen voorkomen en die hun elasticiteit verloren hebben. Ze zijn herkenbaar aan hun blauwe kleur. Bovendien zijn ze ten opzichte van gewone aderen vaak sterk verdikt en gekronkeld.

Hoe ontstaan spataderen?

Aderen zorgen samen met het hart en de slagaderen voor de bloedsomloop. De slagaders vervoeren het zuurstofrijke bloed van de longen via het hart naar de weefsels. Nadat de zuurstof en de voedingsstoffen zijn afgegeven, stroomt het zuurstofarme bloed weer via de aderen terug naar het hart.

Vooral in de benen wordt het bloed tegen de zwaartekracht in naar boven getransporteerd. Hierbij wordt het hart geholpen door de zgn. “spierpompen”, met als belangrijkste de kuitspierpomp. De spierpompen zijn niet het enige hulpmiddel om het bloed in de anderen naar boven te laten stromen. De aderen in de benen zijn namelijk voorzien van klepjes, die ervoor zorgen dat het bloed maar een kant op (naar boven) kan stromen.

Een gezonde ader is elastisch. De aderwand is dun en rekbaar. Hierdoor kunnen de aderen gemakkelijk wat wijder worden, zodat het bloed bij (zware) inspanning gemakkelijk sneller rondgepompt kan worden. Als de aderen gezond zijn, heeft het wijder worden geen invloed op de werking van de klepjes.

spataderen_vaten.jpgIs de aderwand echter verslapt is, kan de ader zoveel wijder worden dat de klepjes niet meer goed sluiten. Het gevolg is dat het bloed gedeeltelijk naar beneden terugstroomt, waardoor het te lang achterblijft in de aderen. Omdat dit bloed veel afvalstooffen uit de weefsels bevat, kan de aderwand beschadigd raken. De ader verliest dan zijn elasticiteit en er ontstaan spataderen.

Bij wie komen spataderen voor?

spataderen_vatenIedereen kan spataderen krijgen, maar vaak is een erfelijke aanleg de oorzaak van dit probleem.
Een staand beroep, stress en een verkeerde leefwijze kunnen het verergeren.

Zwangerschap
Vaker komt het voor bij zwangere vrouwen. Vrouwen die in verwachting zijn hebben ca. 2 liter extra bloed. Het zwangerschapshormoon progesteron wordt dan in grote hoeveelheden aangemaakt en dat zorgt er o.a. voor dat de vaatwand enigszins verslapt en verwijdt. De kleppen in de vaten sluiten dan niet meer goed en er ontstaan spataderen. Gevolg: pijn en vermoeidheid.
Klachten
– Gezwollen voeten, enkels en benen vooral na lang staan.
– moe, zwaar, pijnlijk, stekend of jeukend gevoel
– kramp in benen en kuiten
– rusteloze benen.

De behandeling

De cliënt wspatadertherapie1ordt een aantal weken door middel van massages van ongeveer 60 minuten behandeld. Beide benen worden gemasseerd aan zowel de voor- als achterkant. Door de “verversing” van het bloed in de benen worden niet alleen de aderen versterkt, maar worden ook de omliggende bindweefsels, huid en spieren voorzien van meer zuurstof en voedingsstoffen. De huid zal steviger worden en de spieren worden minder snel moe. De conditie verbetert.

De massage is pijnvrij en wordt als zeer aangenaam en ontspannen ervaren.
Spatadertherapie is een alternatief voor reguliere behandelmethoden. De therapie richt zich op het verbeteren van de bloeddoorstrooming in de benen.
Dit wordt bereikt door:
– het laten masseren van de benen;
– het doen van oefeningen die de bloeddoorstroming bevorderen;
– het volgen van de leefregels die goed zijn voor de bloeddoorstroming.
Contra-indicaties:
Redenen om niet te behandelen, tenzij de arts het goedkeurt, zijn:
phlebitis (aderwand-ontsteking)
trombose
koorts
reuma
hartklachten
zwangerschapsintoxicatie
ulcus cruris (zweer aan onderbeen door slechte doorbloeding)

spatadertherapie_massage

Spatadertherapie in het kort

– Spatadertherapie is voor iedereen die last heeft van spataderklachten en/of een slechte doorbloeding in de benen.
– Door de massagebehandeling wordt het zelfherstellende vermogen van het lichaam gestimuleerd.
– Het dragen van steunkousen is vaak niet meer nodig.
– Opereren of inspuiten is niet meer nodig of kan worden beperkt/uitgesteld.
– In tegenstelling tot veel therapieën die tijdens de zwangerschap worden ontraden, is spatadertherapie bij uitstek geschikt voor zwangere vrouwen.

Quantum Touch en Bekkencorrectie

Tijdens de zwangerschap komt het dikwijls voor dat er bekkenproblematiek ontstaat. (bekkeninstabiliteit). Met Quantum Touch is een correctie binnen enkele minuten mogelijk en geeft vaak direct verlichting. Het is een zeer eenvoudige handeling, waarbij het lichaam zijn goede positie weer inneemt. Het resultaat is vaak direct waarneembaar.

Vergoeding:
Spatadertherapie wordt vaak deels vergoed door de zorgverzekeraars. Check a.u.b. zelf bij uw zorgverzekeraar, niets is definitief, het kan zo weer wijzigen.