Shiatsu

Het effect:

Tijdens de behandeling al ontspant het lichaam zich, energiestromen worden geactiveerd en afvalstoffen worden afgevoerd. Na een behandeling voel je je meestal fris en fit, maar vooral ook ontspannen. Shiatsu verhoogt de concentratie, geeft meer energie en is stressverlagend, vermindert spanning en stijfheid in spieren en stimuleert de bloedsomloop. Het geeft een impuls aan het zelfherstellend vermogen van het lichaam.

De behandeling:

Een shiatsu behandeling duurt ca. 45 tot 50 minuten.
Diverse zorgverzekeraars vergoeden Shiatsu vanuit een aanvullend pakket.
(zie: zorgverzekeraars)

Toepassing:

Shiatsu en stoelshiatsu kunnen helpen bij:

Nek- en schouderklachten
Hoofdpijn
Rugklachten
RSI
Tenniselleboog
Carpaal tunnel syndroom
Frozen shoulder.
Ademhalingsproblemen
Maag- en darm problemen
Klachten als gevolg van stress en werkdruk
Hyperactiviteit
Verder is uit onderzoek gebleken dat shiatsu ook een preventieve bijdrage levert aan uw gezondheid.

APK– voor lichaam en geest”

logoShiatsu is een Oosterse geneeskunde, ontstaan in China. Shiatsu heeft als doel om de levensenergie (Chi) te verhogen en zo het lichaam een nieuw evenwicht te laten zoeken.
In China werkte (werkt) men holistisch. De mens werd als geheel gezien. Zoals de natuurwetten werkzaam zijn in de kosmos, zo heeft dat ook zijn invloed op de mens.
Gezondheid en ziekte werd (wordt) in het oosten in een veel breder perspectief gezien dan wij hier in het westen doen.

Shiatsu is een manuele therapie waarbij je met vingers en duimen druk uitoefent op bepaalde punten in het lichaam.

Ziekte en gezondheid, Yin en Yang en De 5 elementen

Om de beweging van energie in de mens en de natuur te verklaren, dienen de begrippen Yin en Yang en de theorie van de 5 elementen. Yin en Yang zijn tegenpolen, elkaars tegengestelde, waarbinnen het leven haar evenwicht / balans zoekt. Yin staat voor alles dat daalt, naar binnen gaat, koel en donker is; voor rust, voeding, nacht, winter en water. Yang stijgt, treedt naar buiten, is warm en licht, actief, beschermend, dag, zomer en vuur. Deze 2 tegenpolen kunnen zonder elkaar niet bestaan. Ze vullen elkaar aan en gaan in elkaar over: dag in nacht, zomer in winter, actie in rust, etc.
Gezondheid betekent dat er evenwicht is tussen Yin en Yang. Ziekte betekent dat een van de twee overheerst. Zo kun je een “yang ziekte” hebben, b.v. koorts, ontsteking, rode uitslag of een “yin ziekte” zoals bijvoorbeeld gewrichtsslijtage of oedeem. Met shiatsu wordt de te zwakke meridiaan versterkt en de meridiaan met een teveel aan energie geremd.

Bij Shiatsu worden aan een orgaan ook andere functies toegekend dan in de westerse geneeskunde. Zo zorgen de longen, naast de ademhaling ook voor de keel, de neus, de slijmvliezen, de lichaamsbeharing, de huid, het kunnen voelen van verdriet en het helder kunnen oordelen. Een ander voorbeeld: de energie van het hart zorgt niet alleen voor de bloedsomloop, maar ook voor slapen en dromen, iemands uitstraling, transpiratie, tong en spraak.
Wanneer er in een van de 10 organen een verzwakking of blokkade van de energie optreedt, heeft dat niet alleen invloed op de functies van het orgaan, maar mogelijk op den duur ook op de energie van andere organen. Zo ontstaat in de loop van de tijd een waar web van klachten, die vaag en op zichzelf staand lijken, maar voor een Shiatsu therapeut vaak te herleiden zijn tot een hoofdoorzaak.

Shiatsu Ryoho is westers georiënteerd wordt door Harry toegepast en wordt bij ons gegeven op een behandeltafel. Vaak kan een behandeling worden afgerond met een ontspannende massage.
Zen Shiatsu wordt gegeven door Annemieke en is Oosters georiënteerd. De cliënt ligt op een grote mat, futon genaamd. Shiatsu wordt in principe over de kleding heen gegeven.