Manuele Lymfe drainage

 Manuele lymfedrainage
Manuele lymfedrainage is een zacht pulserende en rustgevende massage.
Het is een zeer effectieve en mooie manier om in contact te komen met je eigen energie en daardoor het afweersysteem te versterken. Met deze massage verwijder je niet alleen weefselvochten, ziektekiemen en afvalstoffen maar ook spanningen en emoties. Ook geeft het ontspanning en kan het lichaam zich herstellen bij verschillende ziekteprocessen.

Denk hierbij aan:

– burn out
– depressiviteit
– ontstekingsziektebeelden
– ADHD
– overbelaste spieren
– slechte weerstand

Met manuele lymfedrainage stimuleer je de afvoercapaciteit van het lymfesysteem waardoor weefselvocht en afvalstoffen sneller afgevoerd worden. Afhankelijk van de situatie kan dit zelfs met 75% verhoogd worden. Kijken we naar de werking van het lymfesysteem dan valt op dat het systeem niet alleen weefselvochten, ziektekiemen en afvalstoffen uit het lichaam verwijdert maar ook spanningen en emoties. Feitelijk alle dingen die er niet in horen of  die niet meer bij je passen. Hierdoor helpt het lymfesysteem jou om meer  jezelf te zijn.
Manuele lymfedrainage heeft daarnaast een positieve invloed op het vegetatieve zenuwstelsel. Het vegetatieve zenuwstelsel regelt basale lichaamsfuncties zoals de bloedsomloop, de ademhaling, de uitscheiding en de stofwisseling.

Het vegetatieve zenuwstelsel heeft als taak het interne milieu constant te houden en de werking van de organen aan te passen aan de situatie in de omgeving. Dit gebeurt door middel van twee regelsystemen namelijk de sympaticus en de parasympaticus.
De sympaticus zorgt voor de aanpassing van het lichaam aan inspanning en situaties van stress. De parasympaticus is verantwoordelijk voor rust, ontspanning, reiniging, opbouw en herstel. Balans tussen die twee elkaar beïnvloedende systemen is belangrijk.

Effect

Lymfedrainage wordt toegepast op de plaatsen waar het lichaam een overmaat aan afvalstoffen in het weefsel heeft of problemen heeft met de afvoer van afvalstoffen.

Bij een oedeem is zo’n afvalstoffenprobleem overduidelijk, denk bijvoorbeeld aan een oedeem-arm bij een vrouw die een borst-amputatie heeft ondergaan. Hierbij zijn vaak ook de lymfeklieren in de oksel verwijderd, waardoor de lymfeafvoer ernstig is bemoeilijkt.

Ook grote productie van afvalstoffen kan oedeem-achtige verschijnselen veroorzaken, zoals het verzwikken van een enkel, een flinke kneuzing of zelfs een zware sportinspanning. Deze gevallen zijn dus ook goed te behandelen met lymfedrainage. De behandeling zelf is zacht en rustgevend. De minimale duur voor een effectieve behandeling is een half uur. Na enige tijd zal je lichte tintelingen voelen, op dat moment gebeurt er iets met het oedeem. Na afloop is er meestal al een lichte afname van het oedeem te zien en/of te voelen, je voelt dan druk. Voor een goed resultaat zijn meerdere behandelingen nodig.

 

shiatsu